Wijnboerin, Helena de Jong

wijnboer worden in Frankrijk wijnboer worden in Frankrijk wijnboer worden in Frankrijk
Van Nederland naar Frankrijk

Helena vertrok in 1979 als au pair naar Parijs, waar ze Frans studeerde aan de Sorbonne. 

Ze heeft samen met toentertijd haar echtgenoot een tuinbouw bedrijf gehad en verkocht planten op de hallen van Parijs. 

Vervolgens vertrok ze met haar vier kinderen naar de Dordogne, waar ze in 2003 een wijnbouwbedrijf oprichtte “la Ferme du Mège“ een landgoed van twaalf hectaren en een droom werd werkelijkheid, namelijk:

Eigen wijngaard in de Dordogne!

Helena leerde het vak als wijnboerin, liep stages, ging in de leer en al snel kreeg ze haar eerste médaille Concours de Paris in 2006. 

Twaalf jaar lang is Helena nu al wijnboerin in een dorpje dicht bij Bergerac waar haar wijn gecommercialiseerd wordt onder de naam le Clos du Mège.

Het idee begon te rijpen om iedereen een wijnboer te laten worden en van het één kwam het ander en richtte zij de gilde le Clos du Mège op (Nu Domaine de la Dame).

Het is een vereniging van mede eigenaren van de wijnstokken in de wijngaard en biedt aan iedereen de mogelijkheid om wijnboer te worden. Met dit concept kreeg ze een beloning en won een prijs in Bordeaux namelijk: The Best of the Wine tourism.

wijnboer worden in Frankrijk wijnboer worden in Frankrijk wijnboer worden in Frankrijk

Groot succes

Door het grote succes van haar eigen wijngaard en B&B le Clos du Mège kreeg Helena steeds minder tijd voor haarzelf en wilde haar concept van wijnstokken pachten iets beter aanpassen, om meer “de boer op te kunnen gaan” om elders wijn te proeven, wijnen te selecteren leuke beurzen te draaien en wijnliefhebbers te ontmoeten, maar dan op een andere wijze.

Om deze rede ging ze op zoek naar een wijnpartner die, onder haar toezicht, een deel van de wijn maakt. 

Het wijnkasteel van de familie Sadoux, le Court les Mûts voldeed aan al haar eisen, Met Annabelle en Pierre Sadoux heeft ze, net als op la Ferme du Mège, kavels uitgezet, waar de Nederlandse en Belgische wijnboeren de wijnstokken kunnen pachten!

Ook kunt u komen kijken of meehelpen met de oogst!

Helena zorgt, op aanvraag, voor een heerlijke vakantievilla, waar u kunt overnachten

Back to Top